Тенденції на світовому ринку металу

Військово- політична ситуація в Україні справила сильний вплив на металургійний комплекс, не тільки України, росії, але на ринки Європи, Туреччини та Китаю. Поточна невизначеність на даних ринках має всі шанси перерости в затяжну економічну кризу.

В Україні з початку повномасштабного вторгнення були зупинені або частково зупинені ряд великих металургійних підприємств. Йдеться про Азовсталь, ММК ім. Ілліча, Арселор Міттал, Запоріжсталь, Інтерпайп Україна, Ferrexpo та ін. Внаслідок цього був повністю втрачений ринок експорту, а це близько 80% від усього українського виробництва або більше 14 млн.тонн продукції на рік.

Інша актуальна задача, яку довелося вирішувати всім металотрейдерам, є пошук і зміцнення нових логістичних ланцюжків поставок сировини та продукції в світі. Блокада та захоплення портів змусили національних виробників шукати альтернативи. Деякі маршрути проходять в Європу автомобільними та залізничними сполученнями, а також поставки можуть йти з портів Чорного моря в Румунію та Болгарію і з портів Балтійського моря в Польщу.

Таким чином, у зв’язку із зупинкою ряду підприємств України, з пропусками в логістиці, а також у зв’язку з санкціями проти російської економіки, під великим питанням стали поставки сталевої продукції на світовий ринок. А це більш ніж 58 млн тонн.

Ситуація з сировиною на світовому ринку теж виглядає на сьогоднішній момент не зовсім райдужно. Наприклад, Україна та росія поставляли в цілому близько 60% чавуну (приблизно 7 млн.тонн) в США, Туреччину, Італію та інші країни для подальшої переплавки його в сталь.

Крім цього, Україна та росія були великими виробниками квадратної заготовки та слябів. Існують офіційні дані, які свідчать, що в 2021 році Україна виробляла для Євросоюзу (на експорт) 50% квадратної заготовки та близько 35% слябів від усієї потреби ЄС. При цьому Україна та росія сумарно контролювали близько 85% ринку напівфабрикатів ЄС. Іншими словами, це колосальний обсяг продукції, який в найближчій або довгостроковій перспективі замінити не вийде, що завдає прямого удару по світових логістичних ланцюжках поставок, по переробці сировини та збуту.

На сьогоднішній момент закритий також судноплавний канал поставок в Чорному морі. Зупинено відвантаження металу та залізорудної сировини з морських портів України та росії. Якщо звертатися до цифр, то сторонні статистичні дані повідомляють нам, що в 2021 році тільки з України пішло на експорт 44,46 млн.тонн залізної руди. З них 42% було відправлено в Китай. При цьому гірничо – видобувний комплекс України не тільки повідомляє про свою готовність продовжувати відвантаження, але демонструє це. Однак через обмеження в логістиці поставки проходять частково та тільки в Європу. 

Поки не зовсім передбачувана поведінка рудодобувних компаній Бразилії, Австрії. Очевидно, що бразильські виробники залізно-рудної сировини досі відходять від наслідків масштабних екологічний аварій в 2015 і 2019 рр.

В цілому дивлячись на геополітичну ситуацію, на жаль, можна сказати, що варто очікувати дефіцит продукції, зростання цін на металопрокат і на послуги доставки. Зі свого боку компанія МКС метал докладає всіх зусиль, щоб забезпечити своїх клієнтів необхідним асортиментом металопрокату на індивідуальних умовах. Клієнтоорієнтованість нам завжди дозволяє знаходити компромісні рішення, а працьовитість сприяє побудові довгострокових бізнес-відносин.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *